FORT BONES, mastino napoletano, SLO

Moje srce bije po pasje, v ritmu mastinov
Missa
mastino.slo@gmail.com

FORT BONES, mastino napoletano, Slovenija

                                        Živeti s psom je odgovornost!  Živeti z mastini je privilegij!

                                                                         

Naša pasja trdnjava


Leta 1986 sva se z Bobijem na pasji razstavi zaljubila v pasmo mastino napoletano. Za nakup najinega prvega mastina sva se odlocila pri druzini Rejec iz Ljubljane, ki je na zalost umrl zaradi srcne napake, star pet dni.

 

Drugi mastino, Darey dell Slavone, je bil izbran preko posrednikov iz Brezic, zelo nesrecno, saj nama ga je vzreditelj prodal pod pretvezo, da je leglo njegovo. Veliko kasneje sva izvedela resnico, da je bil pripeljan iz Ceske. Zaradi hitro napredujocega kostnega raka sva ga morala peljati na evtanazijo.

 Tretjega mastina, Alfa, sva dobila podarjenega , saj je pes prihajal iz kocevskih gozdov, kjer se je moral boriti z medvedi in drugimi psmi za obstanek. Alfi je bil prakticno najin ucitelj v mastino svetu. Naucil naju je strpnosti, razumevanja, predvsem pa spostovanja do te starodavne pasme.

 

 Pripeljan je bil iz Nizozemske in brez lazne skromnosti si upam trditi, da je bil takrat najlepsi mastino v Sloveniji. Na zalost je Alfi v sebi nosil neozdravljivo bakterijo, ki ga je popeljala na drugi konec mavricnega mostu.

Se za casa Alfovega zivljenja sva iskala zanj samicko. Pravo leglo in dobrega vzreditelja sva nasla v Belgiji v svetovno znani psarni Of The Thatch Roof.
Kupila sva samicko staro 9 tednov in jo poimenovala Zoya. Je prva mastino samicka v Sloveniji, ki je zelo redke, bez barve.

 

 
Sedaj živimo v centru Ljubljane s petimi mastincicami,danes ze odraslo mastincico, mamico Zoyo:


in njenimi stirimi hcerkicami, ki so se skotile 27.05.2006 pod imenom nase psarne Fort Bones.

Simply, Cucka, Seyka in Twisty:   

                                                                                                                                                                                

 

 
  

Družbo nam dela edini samček nase pasje trdnjave Zoro, pasme nemska doga:


 

In najmanjši molos med molosi, mopsica Šaška:


 

 

  
                               
 
                               
 

   

Posebna zahvala!

V svetu mastinov ima g. Tommaso Guzzo in njegova žena ga. Marinella Massaglia posebno mesto.Že njegov oče se je v Napoliju, mestu mastinov, ukvarjal z vzrejo mastinov kakor tudi njegov brat. Zato lahko recemo, da je to druzina, ki pise zgodovino mastinov. Ob srecanju z njihovimi mastini sem sele ugotovila kaksno plemenito vzrejo so vzredili tekom desetletij. V posebno cast in ponos mi je, da me je ta druzina sprejela medse in mi izkazala zaupanje v vzreji mastinov. Ravno tako sem ponosna na dejstvo, da jim je vsec vzreja mastinčic katere linijo gojim. V posebno čast si štejem, da sem v njihovi hiši tako dobrodoša kot v svoji. Njihova domačnost, gostoljubnost in zaupanje mi veliko pomenijo, zato se jim na tem mestu javno zahvaljujem v upanju, da se bo naše sodelovanje še bolj poglobilo:

 

Zahvala !

Zahvaljujemo se vsem privržencem in ljubiteljem naših mastinčic za pomoč, podporo in vzpodbudo pri našem delu z njimi.

Največja zahvala lastniku psarne Thatch Roof gospodu A.P.Van Doremalnu in njegovi ljubki soprogi Elke za izkazano zaupanje in čast, ki sta nam jo izkazala ob izbiri naše mastinčice Zoye iz njihove psarne.

Posebna zahvala vsem kinološkim sodnikom, ki so v naših psih videli potencial in nam s svojim strokovnim mnenjem nakazali smernice za naše nadaljne delo v kinologiji.

Misa in Bobi iz psarne FORT BONES

CH. Zoya, Crepesuzet of the THATCH ROOF


Celo življenje sem živela s psmi. In vsi so bili samčki, razen dveh izjem. Za mastino samičko se je v bistvu odločil Bobi. Zoya je bila naročena z namenom popestriti ljubezensko življenje našemu mastino samcu, Bučku. A  usoda je hotela drugače. Preden je bila Zoya spočeta, je moj Bučko prečkal mavrični most in za vedno dosanjal svoje tuzemne sanje.

 

Zoya je bila poležena 18.08.2003 v svetovno priznani psarni Thatch Roof v daljni Belgiji. Lastnik, A.P. Van Doremalen se z vzrejo mastinov ukvarja ze od leta 1968. V svoji psarni ima preko 25 mastinov. Kljub svoji  starosti se še vedno ukvarja z vzrejo.

 Prvega novembra leta 2003, sva Zoyo pripeljala v Slovenijo. Pot je bila dolga in utrujajoča in Zoya jo je prespala skoraj večji del. Že prvi dan v svojem novem domu je nakazala, da bo postala velika razvajena salonska mastinčica.

 

 

Že od prvega dneva sva jo vzgajala v prijazno, zaupljivo in ubogljivo mastinčico. Z njo sva hodila v hribe in na morje. Hodila sva na sprehode in obiske, da je že kot mladiček spoznavala čim več različnih situacij, različne ljudi in seveda pse. Z velikim veseljem je sprejemala svojo okolico, ljudi, otroke in pse. Samo svoje lastne pasme se je v začetku bala.

 

Že kot mladiček se je naučila plavati in vodo je neizmerno vzljubila. Njena najljubša zabava je potaplanje in prinašanje kamnov in malo manjših skal. Poleti, kadar preživlja svoje vroče dneve v naši morski rezidenci je po cele dneve na plaži. Morska voda ji dobro dene, tako kot vsem našim psom.

 

Zoyo smo vpisali v malo šolo poslušnosti bolj zaradi druženja in zabave z drugimi psmi, kot zaradi same potrebe po vzgoji. Predvsem pa, da se mi psičarji naučimo osnovnih povelj. Naučili smo se osnovnih vaj poslušnosti, ki jih s pridom uporabljamo tudi danes.

 

Zoya karakterno zelo iztopa od drugih povprečno socializiranih mastinov. Ker je že od majhnega imela dosledno avtoritativno vzgojo z njenim karakterjem nimava nobenega problema. Tujce na vratih sprejema prijazno in veselo, če sva le midva tista, ki goste lepo sprejmeva. V nasprotnem primeru se tudi ona postavi v nedostopen položaj in opazuje najino nadaljno reakcijo.

 

Zoya je vajena vseh situacij, tako, da ji popolnoma zaupamo in tudi v naprej lahko predvidimo vsako njeno obnašanje. Zgodi se, da ji kakšna situacija ni po volji in takrat dolgo časa opozarja z čisto navadnim laježem. Kadar se ji zazdi, da se z njo premalo ukvarjamo ali  ji enostavno ne posvečamo dovolj pozornosti začne prav prisrčno " renčati ", da nas spravi v smeh. Komunikacija z nami ljudmi je Zoyi ena izmed vrlin. Kadar je žejna, lačna ali želi ven opraviti potrebo, zna vse to tudi pokazati. Če se ji zazdi, da smo prepočasni v izpolnjevanju njenih želja uporabi svoj dobro znani "krulež". Najraje nas prežene iz udobnega fotelja, kadar gledamo televizijo ali pa vstran od računalnika.

 

Poleg tega, da ima Zoya tipičen karakter mastina jo je mati narava  obdarila z mastino lepotami, kot so zapisane v standardu pasme. Visoka je med 68 do 70 cm kar je odvisno od tega kako se postavi. Če stoji v pozoru in se postavi na "špičke" se kar za 2 cm poveča. Drugače pa se zna narediti zelo majhno, predvsem takrat, kadar se želi igrati z našo mopsico. Njena teža je po zadnjem tehtanju skoraj dosegla ideal po standardu, ki govori, da je za vsak cm plečne višine potrebnih 900 g težine. Kar pomeni, da ima Zoya trenutno malenkost čez 60 kg. Njena dolžina trupa je 79 cm. Pomeni, da je Zoya skoraj idealen približek mastino standardu.

 

Da je Zoya resnično lep predstavnik svoje pasme potrjujejo njeni osvojeni nazivi in šampionati, ki jih je osvojila v zelo kratki razstavni karieri. Zoya je v slabih  osmih mesecih dosegla 19x CAC, 7x CACIB, 1 x R. CACIB in 14x BOB. 1x BOG 1. mesto in 1x BOG 2. mesto ter bila 2x izbrana med prvih 5 najlepših psov 2.FCI skupine. Ter dva naziva klubske prvakinje ( Slo in Hro ) Pohvali se lahko s sedmimi osvojenimi šampionati v lepoti:
 Maja 2008 je izpolnila pogoje za Hrvaski sampionat. In tako postala CH. Hrvaske!

 

Zoya je predvsem salonska mastinčica z razstavnim potencialom. Prepričana sem, da bi z veliko vnemo pokazala tudi  temnejšo plat mastino karakterja, če bi  bila v ekstremnih primerih prisiljena. Ker v svojem življenju ni imela še nobene večje slabe izkušnje je postala družabna, prijazna in razvajena mastinčica. In želim, da takšna tudi ostane. Ker v današnjem urbanem okolju ne potrebujemo podivjanih zveri, ne potrebujemo mastinov z nevodljivim karakterjem in ne potrebujemo mastinov, ki renčijo na vsak mig.

 

Zoya je zelo preračunljiva in prefrigana kot majhen otrok. Zna tako ljubko izsiliti prijazen pogled, nasmeh in celo nežno božanje človeka, ki se jo je na začetku celo bal.

 Tivoli,SLO

Zoyo lahko brez slabe vesti zaupam v varstvo ljudem, ki jih prvič vidi ali celo pustim v celodnevnem varstvu. V zelo kratkem času se navadi na spremembe in je hvaležna vsakomur, ki se ukvarja z njo.

 

 

Da je Zoya resnično izjemna mastinčica z miroljubnim karakterjem dokazuje tudi izkušnja moje razstavljalske kolegice Jelke Hribar, ki je bila prvič v življenju v stiku z Zoyo, z mastini nasploh in jo je brez tezav imela v celodnevnem varstvu v druzbi dveh buldogov.

 Tivoli,SLO

Zoya je danes stara pet let! Dala nam je sedem mladickov in stiri cudovite cokoladne princeske domujejo pri nas doma.

 

Zoya si je v svojem petletnem zivljenju nabrala veliko partizanskih imen. Najljubsa nasa je Zabica ali Zabi. Kadar jo obkladamo z neprimernimi imeni je najpogosteje Mali Opglabek in odkar je imela leglo jo klicemo kar mamica. 

 

 
  
                                      
 
                                    

Splended Margarita FORT BONES

 Nasa edina srebrna mastincica, ki je dobila ime po svoji pasji botrci Andreji Cucnik, ki jo je poimenovala Splended Margarita. Mi smo jo na kratko prekrstili v Cucko Bucko. Njeno partizansko ime pa je Bucka!

Cucka je bila ze od majhnega zelo ucljiva mastincica. Bila je prva, ki je odkrila zunanjo hrano. Prva je pokukala cez planke kotilnice. Prve iznasla poseben sistem izsiljevanja svoje nadomestne mame.


V pasji soli se je izkazala kot najboljsa ucenka. Kasneje je ugotovila, da samo z dobrim opazovanjem lahko doseze brez nase vednosti zelo veliko. Odpira vrata, okna, raziskuje po kuhinjskih predalih. Preisce vrecke in potovalke.


 Je hiperaktivna mastincica z veliko energije in volje po ucenju. Najraje ima svobodno gibanje, povodec sicer obvlada a se ga izogiba ce je le mogoce. Ne prenese zaprtih prostorov in njeno najljubse opravilo je polezavanje pod nasimi nogami ali izlezavanje na sedezni:

 Cucki je od nekdaj bilo dovoljeno vse, ceprav je zelo ubogljiva in razumna. Dokazala je, da zna ubogati na prvo besedo, ce se ji clovek dnevno le dovolj posveti. Cucka ima karakter mastina, ki potrebuje samo enega gospodarja. Je karakterno popolnoma podobna svoji mamici Zoyi. Za gospodarja si je izbrala Bobija, ceprav  se ponoci na skrivaj hodi stiskat k meni.
Cucka je moj srcek, moja muka, moja ljubezen, moja Bucka! 

 

 

  

 

 
                                                               
  
                                                                     Peroj, Hrvaška

JCH. Simply not for sale FORT BONES

Prvi mladicek, ki je prilezel na svet je bila cokoladna Simply. Njej je bilo usojeno ime se pred rojstvom kakor tudi dejstvo, da prvoskoteni mladic neglede na barvo in spol, ostane doma.

              Peroj, Hrvaška

Mogoce ravno zaradi tega dejstva Simply ni nikoli pokazala kaksne zaskrbljenosti zaradi rangiranja v leglu in iskanju pozornosti. Kajti prepricana je bila, da bodo vsi odsli od doma in bo ona edina cokoladna princeska, ki bo kraljevala doma. Sele veliko kasneje je dojela svojo zmoto a je bilo zal ze prepozno. Ravno zaradi tega dejstva je kasneje iskala svoje mesto v krdelu. Zelela se je prebiti na vrh. Tudi z grobo igro ali prepirom. Zal zamujenega nikoli ni uspela nadoknaditi. V prepiru z ostalimi sestricami vedno potegne kratko.

Kot mladicek je bila zelo mirna in vase potegnjena. Nikoli se ni pretirano igrala. Niti ni dolgo vzdrzala v narocju. Ko je napolnila dva meseca in pol se je to spremenilo. Njena igrivost, zivahnost in pretirano izkazovanje dominance ji do danes ni izginilo. Tudi neznosti in pozornosti ji nikoli dovolj ne izkazujemo. Zato od svojih gospodarjev pricakuje to, kar mi pricakujemo od nje, vdanost, poslusnost in ljubezen.

Za razliko od ostalih nasih mastincic je Simply dojemljiva za prepire, rada se na brzino stepe, ceprav ve, da  jih bo vedno dobila nazaj. Na sprehodih jo je potrebno imeti vedno na oceh, ker zeli dokazati svojo mastino naravo. Kot mladicek je bila zelo dojemljiva in v pasji soli najbolje ocenjena nasa mastincica.


Brnik,SLO

Kakor vsi nasi psi ima tudi Simply partizansko ime:Bunka. Ji kar pristoji, glede nato, da je njena glava velikokrat polna bunk in busk, ki jih stakne med prepirom s katero od svojih sestric. Kot majhna ni imela vzdevka, saj smo jo od nekdaj klicali Simpa.

                Peroj, Hrvaška

Simply je moja ljubica in tudi edina, ki ji je vse dovoljeno, saj uboga na besedo in razume, da ji je vcasih nekaj dovoljeno, drugic pa ista stvar prepovedana.

.

 

CH. Shake It Baby FORT BONES

Seyka je edina od nasih mastincic, ki je po svojem ocetu podedovala karakter in na moc mu je anatomsko podobna. Ima mocne kosti, je najtezja od vseh nasih mastincic in zelo mirna ter dostojanstvena. Te lastnosti so opazili tudi vsi sodniki kjer se je Seyka pokazala v ringu.


Fažana, Hrvaška

Njen mocan in stabilen karakter ji omogoca, da se ne zapleta v prepire s sestricami, da posreduje v zelo nujnem primeru ter ji daje pravico biti prva v leglu po vodstvu, ceprav se ostale s tem ne strinjajo. Ze od majhnega je imela izrazit nagon po lovljenju. Temu nismo polagali velike pozornosti, dokler ni iz sprehoda prinesla zajca. Pred njo niso bile varne niti ptice, ce so se prevec priblizale zemlje.

Najraje ima mir zato si je sama izbrala prostor za pocitek kar v kletki, kjer se pocuti varno in brezskrbno.


Danilovgrad, Montenegro

Kakor vse ostale  nase mastincice je zelo dojemljiva za ucenje. Rada se pride stiskat in crkljat a ko ji je dovolj se dostojanstveno umakne. V druzbi in v mnozici ljudi je zelo zadrzana a prijazna. Do drugih psov ravno tako. Rada se igra z naso mopsico Sasko in ce imata priloznost, skupaj tudi zaspita.

Budimpešta, Madžarska

Tudi Seyka je dobila svoj partizanski vzdevek, ki ji prav pase: Bajsa! Kot majhna je dobila vzdevek Miska Piska predvsem zato, ker je bila tiho kot miska in je racala kot majhno pisce.

Seyka je tudi edina od nasih mastincic, ki v lepoti prekasa vse ostale nase mastincice. Kjerkoli se je pojavila na razstavah, povsod je za seboj postila vse ostale mastine. Do sedaj ima nadpovprecen procent rezultatov v razstavljanju. Udelezila se je petih razstav in petkrat je bila izbrana v BISu. 

 

INTER CH.Slovenian Twister FORT BONES-Burče

Nasa barbika, ki je karakterno flegmatik. Za cohanje in dobro hrano se takoj proda. Ni ji tezko zamanjti kraja ali gospodarja. Nonsalanto zna prepricati, da je ona najboljse kar te lahko doleti. Ze kot majhna je vedno dosegla svoje. Je neizmerno prijazna, lahko vodljiva in vcasih daje obcutek zapeljive blondinke. Ceprav se z nadzvocno hitrostjo spreobrne v obrambnega cuvajoa, ko je situacija smrtno resna.

Poperinge,Belgija

 

 

 

 

Ze od majhnega se je ponasala z zvezdniskim zivljenjem. Zivljenjem pod reflektorji, razpeto me hotelskimi sobami in razstavnimi ringi. Povsod kamor se je prikazala je pozela ovacije. Vajena hotelskega zajtrka ali vecerje. Spanja v hotelski postelji. Bliskavic fotoaparatov in brnjenja kamer. Poziranja in nastavljanja. Njene najljubse opravilo je osvajanje ljudi neglede na spol, starost ali barvo.

Pobirala je nazive in nagrade kot za salo. Klub bliscu je bila v pasji soli pridna in ucljiva, ceprav ji je bila velikokrat tudi prihranjena. V druzbi ljudi se krasno pocuti. Obozuje njihovo blizino. Obozuje njhov dotik in bozanje in verjetno razume tudi njihovo pohvalo o njeni lepoti in prijaznosti. Obozuje razstave, potovanja in uziva v cirkusu, ki se dogaja okrog nje.

Prepotovala je pol sveta: Spanijo, Francijo, Nemcijo, Svedsko, Makedonijo, Srbijo, Italijo, Grcijo, Crno Goro, Hrvasko. Samo z 11. meseci in 5. dnevi je v Italijanski Ferrari pri specialistu za pasmo mastino napoletano dobila svoj prvi BOB. Ravno tako je v Celju pri italijanskem specjalistu za pasmo zasedla drugo mesto, takoj za svojo sestrico Seyko, ki ji je prepricljivo pobrala vse prestizne nazive.


Danilovgrad, Montenegro

Kot majna je dobila vzdevek Ljubljanska zmajcica, saj je bila kot vrtavka in smo ji ves cas grozili, da jo bomo vpisali med marzoretke. Ves cas je zahtevala pozornost zase kar se ji je kasneje mascevalo. Sestrice so jo v njenem zvezdnistvu imele dovolj in so jo enostavno lepega vecera rahlo nabunkale. Drugi dan je bila v glavo kot neseser kovcek a si je solo zapomnila in sedaj se umetnisko izmika prepirom. Prav zaveda se, da je njena lepota vredna vec, kot prevlada v krdelu. Bobi ji je dal vzdevek stradonejev burek a najbolj se jo je prijel vzdevek Kacoro.

 

 

 

 

                                                                    Kopenhagen, Danska

  

 

                                                                   Kopenhagen, Danska

  
                   Kopenhagen, Danska
 

 

                                               Kopenhagen, Danska

 
  Lviv, Ukrajina
  
Lviv, Ukrajina
 
                  Kopenhagen, Danska
  
                                                    Grosuplje, SLO

INTER CH. Zoro-Tor, rumena nemška doga - Mala rumena pikica

Moj Zoro ima krokodilčke v očeh, vražičke v repu in angelčke v srcu!

Zoro je prisel v nas dom za druzbo mastincici Zoyji, ki je kazala ocitne znake prevelikega poclovecenja. Ze od vsega zacetka ga je takoj sprejela, ceprav je tu in tam rada pokazala znake ljubosumja. Zoro je na zacetku imel veliko zdravstvenih in psihicnih tezav a se je v druzbi nasih ostalih psov in z nasim vztrajnim trudom po enem letu in pol unesel.

Fažana, Hrvaška

Kot mladicek je bil zelo zadrzan do tujcev, v neznanem okolju se je pocutil nelagodno in je deloval precej nesamozavestno:

Fažana, Hrvaška

Scasom se je privadil na nas. Dojel, da smo mi njegova druzina in nas sprejel za svoje. Ze od majhnega je rad polezaval na sedezni in tega si ne pusti vzeti se danes. Njegova najljubsa poza:

Fažana, Hrvaška

V njegovo socializacijo smo vlozili veliko truda. Vozili smo ga na izlete in druzbo ljudi. Poiskali smo mu tudi primerno pasjo druzbo:

Poljčane, SLO

Ljubljana,SLO

Zelo rad se je druzil s svojimi sovrstniki:

Brežice, SLO

Trbovlje, SLO

Ko je napolnil svoje prvo leto je bil  kot mlad samozavesten Apolon, to kar morajo nemske doge tudi izzarevati:

 Ljubljana, SLO

Ceprav je zrastel v ponosnega dogica je po dusi ostal zelo obcutljiv. 

Ljubljana,SLO

Nas Zoro domuje v druzbi petih mastincic in ene mopse. Vsa svoja dekleta obozuje in jim izkazuje prijateljstvo in "bratsko" naklonjenost kadar je le mogoce. Za njih je pripravljen storiti skoraj vse:

Ljubljana,SLO

Ljubljana,SLO

 Zoro je odrasel v cudovitega dogica, kar dokazujejo tudi njegovi razstavni uspehi. Osvojil je sampionat v lepoti drzave Srbije in Crne Gore, Romunije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaske. Postal je tudi klubski mladinski prvak v Sloveniji, Hrvaski in Romuniji. Verjetno bi bila njegova razstavna kariera se bolj blesteca, ce bi ga peljali se na kaksno razstavo.

Za Zorota rada recem, da ima krokodilcke v oceh, vrazicke v repu in angelcke v srcku:

 V vseh teh letih si je nabral kar nekaj partizanskih imen: Zoko, Zorči, Zorica, Zorislav, Pišek, Pikec, Pikolo in seveda tista moja najljubša: moja mala rumena pikica.  Najbolj pa je ponosen na vzdevek, ki so mu ga dali forumasi hrvaskega foruma, saj se sklada z njegovim znacajem: guralica!

Ugotovili smo tudi, da obozuje blondinke in rdecelaske. Poleg izlezavanja na sedezni garnituri je njegovo najljubse opravilo gledanje televizije. Najraje gleda  Animall Planet in preganja uboge zivalce s teve ekrana. 

Zoro je ljubezniv in prijazen dogic. Ljubezen nam izkazuje na vsakem koraku. Je zelo vodljiv in ubogljiv, tako, kot so vse dogice, ce so pravilno socializirane.

 

 
Ljubljana, SLO

CH.Šaška - Krista, mops, pug, karlino

 

 

  

Majhen komedijant s kraljevskih dvorov!

 

 
                                                           Plovdiv, Bolgarija

Imeti mopsa pomeni nikoli biti žalosten.

 

 

 
                                                                Plovdiv, Bolgarija
 

 

                                                                    Plovdiv, Bolgarija

  
                                                                       Plovdiv, Bolgarija
 
                                                                 
 
                                                                  Ljubljana,Slo
 
                                                                       Ljubljana,SLO
  

Hvala vsem, ki zvesto obiskujete nase strani !

free counters

Recent Videos