FORT BONES, mastino napoletano, SLO

Moje srce bije po pasje, v ritmu mastinov
Missa
mastino.slo@gmail.com

 Socializacija, vzgoja, šolanje

Socializacija se pricne ze v leglu. Vzreditelj mora mladicke pripraviti na zunanji svet. Zato se smatra, da je veliko bolje kupiti mladicka izlegla, ki je bilo skoteno in vzrejeno v bivalnih prostorih kot iz pesjaka ali garaze.

 

Leglo je tako ze od samega zacetka navajeno na razlicne sume in zvoke ( tv, radio, pralni stroj, sesalec, ropot loncev iz kuhinje, sumenje vode v kopalnici... ) nenavadne predmete ( plinska bomba, otroski vozicek, deznik, kolo...) Navajti jih je potrebno na druge ljudi, starejse in otroke ter predvsem na druge zivali. Tako velike kot na

majhne:

 

 Vzgoja psa pomeni, da ga naucimo osnove ubogljivosti: da se ne izsiljuje, ne prosi za hrano od mize, ne skace v ljudi in druge zivali, na sprehodu hodi ob nogi, pocaka na svojem prostoru:

 

 Šolanje mastina zna biti zelo delikatno. V vsakem primeru se je potrebno zavedati, da je mastinom obrambni nagon prirojen, zato je strogo prepovedano mastine uriti za napad in obrambo. Splošno šolanje je priporočljivo in zaželjeno. Mi smo v ta namen izbrali

Športno kinološko društvo BAJKA

Z veliko zabave smo se tudi marsicesa naucili. Kako se pravilno obnasamo v mestnem vrvezu, spoznavali  zivalski vrt in akvarij. Ugotovili, da se je krasno druziti z drugimi kuzki in seveda z njihovimi lastniki:

 

 

Skupaj z sosolci iz pasje sole:

 

In naso najljubso instruktorco, ki ji ljubkovalno recemo "trsica":

 

Gremo:

Sedi:

Prostor in pocakat na prostoru:

 Poleg:

 

 Pridne!

 

Prehrana in dodatki

Mastini po navadi niso izbircni. Pojedo vse kar je uzitno. Briketirana hrana jim zadovolji potrebo po hrani a jih ne nasiti do konca. Ce zelimo, da se bo nas mastino razvil v vsej svoji velicini, potem v vsakodnevno prehrano vkljucimo meso in obvezno veliko kosti. Meso lahko skuhamo, samo malo prekuhamo ali jim damo surovo. Odvisno kaj nasemu mastinu bolj pase in kaksen nacin prehranjevanja zagovarjamo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 V vsakodnevno prehrno je potrebno vkljuciti tudi kosti:

 Mastini imajo radi sadje in zelenjavo. Nase mastincice obozujejo zelenjavne juhce v katerih je veliko korencka, petrsiljcka, kolerabce, pora, cvetace, korenja, zelene, zelja in krompirja. Vcasih jih razveselim se s kaksno papriko in paradiznikom. Velikokrat naredim samo zupco iz dolocene zelenjave ali samo korenje ali sama cvetaca ali sam krompir. V vsakem primeru vse pojedo. Korenje jim velikokrat dam tudi surovo.

 

Rade imajo jabolka, mandarinke, japonska jabolka, kiwi, slive, hruske, pomarance in seveda banane. Najveckrat jim naredim sadno kupo z dodatki korencka, orehov in lesnikov ter medu ali smetane:

 Banane, mandarinke, jabolka, kiwi, kaki in pomarance so dobri tudi kot posladek in veliki vir vitaminov:

 

 Veliko uporabljamo tudi puranjo frakcijo predvsem kot mesni dodatek:

 

Nase mastincice pojedo tudi veliko sira, smetane, kruha in jajc. Najraje imajo kruhove prazence:

 

V vsakodnevno prehrano imamo vkljucen tudi pire krompir s spinaco, ribe oz. sardele in obvezne makarone ter

obcasno tudi brikete:

 Od briketirane hrane najraje uporabljamo Trainer ali  ROYAL CANIN

in  BEWI DOG

 

 

 

Za razne izredne priloznosti se potrudim tudi s kaksnimi pasjimi torticami, ki jih nasi slavljenci z veseljem pojedo.

Recepte si izmislim sproti:

 

 

 

 

Recent Videos